Jacco de Waal

Graag wil ik mij aan u voorstellen. Mijn naam is Jacco de Waal, ik woon in Werkendam en ben geboren in 2001. Ik ben opgegroeid aan de havens, midden tussen de scheepsbouw. In het dagelijks leven studeer ik Werktuigbouwkunde aan de hogeschool in Breda. Naast mijn studie vind ik het gaaf om mij in te zetten voor de lokale politiek. En dan hoor ik u al denken ‘Hoe komt een technicus nu weer in de politiek terecht?’ Dat zal ik u eens haarfijn uitleggen;

Zelf ben ik, hoe deskundigen het noemen, van ‘generatie Z’. Dat is de aankomende, nieuwe generatie in Nederland, geboren na de millenniumwisseling. Met mijn leeftijdgenoten ben ik opgegroeid in een digitale wereld met, bij wijze van spreken, een mobiele telefoon en Ipad in de hand. Een heel andere tijd dan toen mijn ouders opgroeiden. Maar zeker ook, heb ik het erfgoed van Altena meegekregen. Met onze grote historie, hardwerkende mensen en het protestantisme. Zo heb ik in mijn middelbare schooljaren een groot hart en betrokkenheid voor mijn leefomgeving ontwikkeld en wil mij daarom graag inzetten voor onze leefgemeenschap.

En toen. Toen was daar begin 2017 opeens een oproep op Twitter. In oktober 2016 namelijk, werd in Almkerk de ‘Dag van de Toekomst’ georganiseerd waarop verschillende initiatiefnemers een icoonproject mochten voordragen voor onze nieuwe fusiegemeente. Een Jongerenraad in oprichting, was een van de uitkomsten hiervan. Ik heb me direct aangemeld voor deze raad en ben uiteindelijk in korte tijd voorzitter geworden. Na bijna 4 jaar voorzitter te zijn geweest heb ik het stokje overgedragen aan Koen op 4 januari 2021.

Wij als Jongerenraad houden ons bezig met allerlei onderwerpen die jongeren van mijn generatie aangaan in de gemeente Altena. Van betere verlichting op fietspaden naar de scholen, tot aan preventie van drugs onder onze jeugd. Maar ook diverse onderzoeken staan op ons programma. Bijvoorbeeld naar het functioneren van andere jongerenraden in Nederland en hoe wij daar weer lering uit kunnen trekken.

We zijn als raad niet aan een politieke partij of stroming gebonden, maar wat niet ontkent kan worden is dat als lid van de Jongerenraad je persoonlijke politieke interesses en overtuigingen vorm beginnen te krijgen. Zo vergaderen we volgens de structuur van een gemeenteraad en staan we in nauw contact met de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren.

Een mooie opsteker is dat wij door de fusieraad van Altena nu officieel een rol hebben gekregen in de nieuwe gemeente. Als actief lid ben ik hier maar wat trots op, dit met ons team van jongeren bereikt te hebben. Tevens worden we door de politiek al gezien als kweekvijver voor nieuw politiek talent. Belangrijk ook, zeker voor Altena.

Tot slot. Als aankomende generatie op de arbeidsmarkt, maar ook in het openbaar bestuur is het belangrijk om verbindend bezig te zijn. Verbinding zoeken als jongeren onderling en als jongeren tussen de ouderen. Want sámen moeten wij Altena vormgeven en sámen met u wil ik mij graag inzetten voor een betere leefomgeving. Met kleur, met cultuur en hard werken. In onze digitale wereld, kunt u rekenen op de Jongerenraad. Op ons, als exponent van de nieuwe generatie Z!

Ik hoop u graag te ontmoeten ergens in Altena.